Ohjeita materiaalien valintaan pihasuunnittelussa

 In Projektiohjeet

Kaunis piha syntyy oikeista aineksista – vinkit pintamateriaalien valintaan

Laadukkailla ja ajatuksella valituilla maa-aineksilla teet pihastasi kauniin, persoonallisen, turvallisen ja toimivan.

 

Leikkipaikalle

Hiekka on turvallisen ja touhukkaan leikkipihan perusrakennusmateriaali. Kun valitset hiekkalajikkeen käyttötarkoituksen mukaan, meno pihamaalla maistuu ja perheen pienimmät viihtyvät ulkoleikeissä.

 • Muuraushiekka 0–5 mm on hyvä vaihtoehto leikkihiekaksi hiekkalaatikkoihin. Siitä saa muovailtua vaikka palloja ja ne kuuluisat ”hyvät kakut” syntyvät sukkelaan.
 • Tiivistymätön ja pienirakenteinen Turvasora (1–6 mm) on hyvä ratkaisu kiipeilytelineiden ja keinujen alle. Pehmeä hiekka ehkäisee mahdollisten muksahdusten aiheuttamat vahingot.

Oikeat tuotteet kasvien viljelyyn

Puutarhan hoito on ilo, kun työ kantaa tulosta. Ravinteikkailla maa-aineksilla on iso merkitys pihasi kukoistukseen.

 • Omapiha Nurmikko- ja puutarhamulta soveltuu pihasi yleismullaksi. Se luo kasvuvoimaa kasveillesi sekä nurmikollesi ja auttaa parantamaan hiekkaisen tai savisen maan laatua.
 • Kuorikkeella luot siistin katteen istutuksille, kasvimaalle ja puiden vierustoille. Pienet polutkin saavat kuorikkeesta kauniin pinnan. Kuorike on paitsi kauniin näköistä, se myös hillitsee rikkaruohojen kasvua ja tasaa pintamaan kosteutta.
 • Kivituhka 0–3 mm ja kivituhka 0–8 mm sopivat hyvin kasvimaan parannusaineeksi.

Toimiva ja näyttävä pinta pihaan, polulle ja pysäköintialueelle

Asuintalojen pihoissa, poluilla ja pihateillä suositaan pintamateriaalina usein asvalttia sekä erilaisia laatoituksia ja kiveyksiä. Vaihtoehtojen listalle kannattaa kuitenkin ottaa myös pienempirakeiset murskeet ja sepelit sekä kivituhkat. Niillä saadaan aikaan kestävä ja toimiva pintarakenne, joka ei huimaa hinnaltaan. Asennustyökään ei ole vaikeimmasta päästä.

 • Pienirakeiset kalliomurskelajikkeet tiivistyvät tehokkaasti, joten sillä saadaan aikaan kova ja kestävä pintakerros. Pintamateriaaliksi suosittelemme seuraavia tuotevaihtoehtoja: kivituhka 0–8 mm, kalliomurske 0–11 mm, kalliomurske 0–16 mm
 • Raekooltaan 8–16 mm:n sepeliä käytetään maanrakennustöissä kapillaarikatkona, mutta se soveltuu hyvin pihan pintamateriaaliksikin.
 • Kivituhka on helposti tiivistyvä ja kovettuva materiaali, jolla saadaan aikaan kaunista pintaa pihaan. Pintamateriaaliksi soveltuvat sekä kivituhka 0–3 mm ja kivituhka 0–8 mm.

Sokkelin vierustalle ja pihan koristeluun

Pienet yksityiskohdat kruunaavat pihasi ilmeen. Käytä tovi aikaa, vertaile ja anna luovuutesi lentää. Yksilöllisen kaunis piha on vain tekemistä vaille valmis.

 • Hyvin vettä läpäisevää salaojasoraa ja 8–16 mm:n sepeliä käytetään yleensä salaojien ympärillä, mutta niillä saadaan aikaan myös siisti reunus sokkelin vierustalle. Sepeli sopii myös pihan muuhun koristeluun.
 • Kivituhka (0–3 mm ja 0–8 mm) on monipuolinen materiaali pihan rakentamiseen. Helposti tiivistyvää ja kovan pinnan muodostavaa tuhkaa voidaan käyttää esimerkiksi muurien ja betonisten aitojen asentamiseen.
 • Pyöreärakeinen Singeli 16–32 mm on kaunis materiaali, jolla saat luotua viimeisen silauksen piharakennelmiisi. Singelillä voit reunustaa myös talosi sokkelin.
0

Start typing and press Enter to search